19 Kasım 2013 Salı

Cüzdan Yapımı Aşamalarıyla, Uyarayım Bol Fotoğraflı

Çok baktım aradım taradım kendime göre, bol gözü, cebi olan görüntüsünü de beğendiğim bir cüzdan bulamadım.
bende koyuldum netten fikir araştırmaya
kendi cüzdanımı kendim tasarlayıp yapacağım dedim ve
işte bu oldu ama baya uğraştırdı ve kesinlikle değdi.


DİKKAT! baştan söyleyeyim yapım aşamalarını ayrıntılı anlattığım için oldukça bol fotoğraflı bir post olacak! 

Aslında bu bir DİY projesi diyebiliriz çünkü bu benim ince kot tarzı uzun bir elbisemdi. E tabi artık 45 kg olmadığım ve içine sığamadığım için böyle değerlendirdim. aslında bundan önce başka bir şey için daha kullanmıştım elbisenin kumaşını ama şu an hatırlamıyorum (:



Şema olarak çizmiştim yardımcı olacaktır.
O zamanlar note2 yi çok istiyordum onun için bölme yapmıştım fakat içine koymak nasip olamadı. E artık bende hayallerimi güncelledim. Note 3'e veya 4'e o da olmadı 5'e kısmetmiş derim  (:
ha bu arada ben Note 2 alabilseydim bile koyamazmışım oraya çünkü kıvırıp katlayınca küçülüyor, öyle bir niyetiniz varsa siz daha büyük yapın ben son kısmı diğerleri gibi yandan açıklık vermiştim ama üstten de verebilirsiniz telefon için daha iyi bir kılıf olabilir. hatta şeffaf muşamba gibi bir şey dikip ekranı görmenizi de sağlayabilirsiniz, hayal gücünüze kullanım isteğinize bağlı tamamen. fikirlere açığım, yorum bırakın başkalarının da hoşuna gidebilir.

12 adet kredi kartı cebi yapmak için parça kesiyoruz  kartlarınızın girebileceği boyutta pay bırakmayı unutmayın. 4 kenarına zigzag dikişle sürfile yapıyoruz her birinin(bunu yapmak istemezseniz kenarı atmayan kumaş tercih edin bu işinizi baya kolaylaştırır.). sonra da 3 kenarında kıvırıp ütüyle izini iyice belirginleştiriyoruz.

Üç büyük parça daha kesiyoruz bunlar da orta taban oluyor. tabii ki 4 kenara da sürfile ve 4 kenarını da küçük olanlara yaptığımız gibi kıvırıyoruz.

Ben 6 farklı sevdiğim renklerde iplik kullandım. kıvırdığımız üst kenarları süs dikişi olarak yan yana 2 düz dikiş yapıyoruz deneme amaçlı olarak parçaları yerlerine koyup bir bakıyoruz.

Şimdi bu 3 büyük parçanın arkalarına tela koyuyoruz ben turizm firmalarının dağıttığı tela poşetlerden keserek kullandım, kalın olsun tok dursun diye. telayı paysız kesiyoruz ve yerine tam oturuyor


üstteki resimde gördüğünüz gibi küçük parçaların kıvırmadığımız tek kenarı olan alt kenarlarından kart boyunu ayarlayarak telalı büyük parçaya dikiyoruz.

sonra kenarları üst üste koyup dikiyoruz ben sağlam olması için üstünden bir kez daha geçtim dikişi.
bu arada diktiğimiz yer kat kat olduğundan kalın dolayısıyla iğneyi zorlayabilir ben bunun için o kısmı çok yavaş hızda diktim hatta sadece makinenin kolunu çevirerek oynattığım yerleri oldu bunu dikerken.


diğer kenarını da dikin. 
aynı işlemi diğer 6 adet kartlık yapacağımız parçaya da uygulayın.

 Fermuarlı bölümün fermuarını dikin ben yana da açılacak şekilde yaptım çünkü ben gizli cep tarzı şeyleri çok severim oraya para koyar ve onu unuturum zor durumda kaldığımda da aklıma gelir çok işe yarar tavsiye ederim ister 5 ister 10 20 100 TL olsun ama benim tabirimle kesinlikle "kenar köşe paranız olsun"


 açınca çirkin bir tela görüntüsü hoş olmaz tabi


böle mavi çizgili bir kumaşla da o çirkin görüntüyü kapattım. birazdan soldaki diğer kartlığı da kapatacağız, oraya da kağıt paraları ve nüfuz cüzdanımı koyuyorum (nüfuz cüzdanını koyacak ekstra yer yapamadım artık gelecekte kart boyutuna indirirler belki diye :-P )

bu gördüğünüz parça da fermuarlı kısmın içinde olan ayraç oluyor. kendisi dış bölümden hem enine hem boyuna bir tık daha küçük olmalı. ikiye katladığımız kumaşı tela ile alt kenarından (sağda kalan kısa kenar) dikiyoruz uzun olan yan tarafı da telayı dahil etmeden dikiyoruz. sadece üst kenar açık kalıyor oradan da dışarıya çeviriyoruz ben bu parçayı uzun tuttum gizli bölme şu solda kalan telasız yersiz isterseniz daha derin de yapabilirsiniz ya da hiç yapmazsınız.


çevrilmiş hali

 gizli bölmemizin kenarını da dikiyoruz yoksa bütün paralar ya da gizli şeyler iyice dibe kaçar.sonra da altta gördüğünüz gibi içe sokuşturup bırakıyoruz


üstüne de minik parçalar diktim onlar da bozuk para notlar gibi şeyler ayrı dursun diye. en küçük gördüğünüz kısımlar da biri hafıza kartları için diğeri de ağrı kesici için, büyük yerlerine de vesikalık fotoğraf dosyası oluyor ya minicik fotoğrafçıların verdiği, onu da koyuyorum yanımda her zaman olur hem kendimin hem de sevdiklerimin.


 taban tabana alt kısmı dikiyoruz


böyle bir parça kesiyoruz kenarları sürfileniyor ve bu parça da körük olmuş oluyor efenim (: hala resimleri döndüremiyorum bu arada :(


körük kısmının orta kısmından yaptığımız izin olduğu yerden seperatör le körüğü dikiyoruz mavi çizgili kumaşa da dikiyoruz.


yukarıda da dediğim gibi ilk parçanın arkasını da kapatıyoruz kağıt para koyma bölümü olacak orası.

uzunluğu 25-26 cm  hatta ben daha fazla kesmiştim sanırım kıvırıp katlayınca da daralıyor tela da koyacağız içine siz acık uzun tutun boyu da 20-21 cm falan kesin en üstteki 3 bölüm kartlık ve telefonluk sonraki kısım ise arka yani dış kapak oluyor

 arkanın tamamı kadar yani 50-52 cm kadar, boy olarak da 20-21 cm kadar tela kesiyoruz. aslında bu araya telayla beraber bir de incesinden elyaf koyarsanız çok daha hoş durur.


şimdi ilk sıradaki kartlığı sadece yerini nereye konumlandıracağımızı bilmemiz açısından sadece iğneliyoruz çünkü bunun 3 kenarını da en son kenarlara sarma dikiş mi deniyor 0'a yakın zigzag ayarı yani onu yapınca otomatik olarak 3 kenarı da dikilmiş oluyor ama ben önce düz dikiş atayım öyle daha rahat derseniz dikin kağıt para koyacağınız yeri dikmiyorsunuz unutmayın. 2 kartlık olan kısmı da yani fermuarlı kısımın alttaki dikişi görünmesin düzgün dursun diye, yüzü yüzünde 1. kartlığın üstüne koyun fermuarlı kısmın alt tarafını içeriden dikin


fermuarlı bölümü tabana dikmeden önce içerideki körüğü iğneleyip elimde diktim


böyle bir görüntü oluyor. telefonluk olan yeri de alttan dikiyoruz. hatta isterseniz yandan değil de üstten de açıklık bırakabilirsiniz telefonu dikey koyarsınız yani.


 fermuarın diğer tarafının da dikileceği yeri işaretlemişim.


resmin bulanıklığı için kusura bakmayın
fermuarı da dikin kenarı çevirmek biraz zor oluyor o kısmı isterseniz elde de dikebilirsiniz.


melek kanatlarını çok seviyorum, herkeste görmekten sıkılmıştık ama hare ve kalple birleştirip böyle sevimli bir kalıp çıkarıp dış kısma işledim. aplike gibi bir şey de yapabilirsiniz ya da geometrik şekiller makinenizin nakış ayarlarından sevdiğiniz desenleri. serbest dikiş ayağıyla makinenin dişlilerini düşürüp yaptım ve inanın bu benim ilk deneyimimdi tabi önce daha ufak bir versiyonunu aynı şekilde, minik kumaşta gene altını telalayarak denedim. acık elim alıştı koyuldum yapmaya kayan yerleri oldu elbette ama çok da umursamadım buna bile şükür dedim açıkçası ne de olsa ilk deneyim.


nasıl kapatsam şimdi ben bu cüzdanı diye düşünürken lastikli sevimli dikiş ipliğimle aynı renkte bu lastikli süsü buldum ve diktim ne dersiniz o da kanat gibi olmamış mı? bir de askı yapmıştım onu da hep kullanmam belki diye iğnelemiştim nitekim yazın çapraz takmaya daha müsait oluyor kışın kalın şeylerle takınca küçücük kalıyor şu an fotolarda yok çünkü onu yeni yaptım kenardan, bileğime geçirip kullanabileceğim mini bir askı yaptım.


ve lastikten önce kenarlarını sarıyoruz ben en çok pembeyle yakıştırdım kot kumaşımı. elimle tuttuğum yer hariç bütün kenarlarını sarıyoruz.  
açıkçası ben telefon yerini kullanamıyorum çünkü kullandığım tel küçük kalıyor orası için yapışkanlı notlarımı içine yapıştırıyorum :) 

çok şükür bitti kocaman bir oh çekebilirsiniz bunu okumak bile ayrı bir olay sonuna kadar sabrederek okuyan herkese çok teşekkürler.
sorularınıza her zaman açığım elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım 
unutmayın ben de bu işlerin ustası değilim ve sonunda neredeyse 1 yıldır çok severek kullandığım bi cüzdanım oldu tamamen kendi tasarımım ve tarzım 
siz de yapabilirsiniz korkmayın

dikiş melekleriniz yanınzda olsun 

5 yorum:

  1. Arkadaşım çok güzel olmuş.Baya uğraşmalı ve bi okadar zevklidir sanırım.Güle güle kullan canım.

    YanıtlaSil
  2. bebeem bu nasıl bir işçilik...nasıl bir beceri...maşallah diyorum..harika olmuş..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Tuğbacım evet baya uğraştım ama dediğim gibi değdi. Sağol cnm.

    Hawagülcüm cnm benim bebeem çok sağol. sende harika şeyler yapıyosun.

    YanıtlaSil
  4. Hay maşallah demek istiyorum, ne sabır varmış sizde. Değmiş ama kesinlikle, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyi kafama taktıysam onu ince ayrıntısını yapana kadar bırakmıyorum pek. Seviyorum uğraşmayı, tabi bazen oluyor öf yeter artık şimdi nasıl çıkacağım bu işin içinden dediğim ama bir yolunu buluyorum. Sizin de yaptıklarınız oldukça başarılı severek takip ediyorum.

      Sil