12 Temmuz 2012 Perşembe

Romantik Önü Kısa Arkası Uzun Etek Yapımı

Bu eteği kalıpsız kafamdan yaptım ve bilmem siz beğenir misiniz ama ben bayıldım.
Önü kısa arkası uzun eteğimin kumaşı çok çok eski annemden getirmiştim üzeri gül desenli krem rengi keten kumaş. eni çok dar olduğundan 90 cm yapacak bir şey bulamıyordum
ama sonra pilili etek yapma fikri geldi aklıma pililerini bile ölçüp biçmeden yapıverdim belki niye cm cm ölçmeden yaptın öyle güzel durmaz diyeniniz vardır ama ben öle yaptım işte




bunun yapım aşamaları da var...

Dediğim gibi eni 90 cm boyu da 2,50 m olan keten kumaşımı aldım sizinkinin kumaş cinsi farklı olabilir.
boydan önce 60 cm ölçtüm ama pilili yapacağım için etek belimi sarmadı haliyle dedim 2 parça yapayım ben bu eteği 120 cm ölçüp kestim onu da ikiye katlayıp enden 60 cm-60 cm iki parça olacak şekilde gene kestim,
unutmayın iplik yönü çok önemli kumaşın eni sizin de eninize gelmeli yoksa sağı solu ayrı sarkar.
iki parçayı kestik bunları 60 cm ölçtüğümüz boy kısımlarından ilk yan dikişi çekiyoruz. çizimde var. kumaşın yüzü içte kalıyor tersinden düz bir dikiş çekin benim kumaşımın o kenarları atmıyor muhtemelen sizinki de atmayacktır sürfile yapmanıza gerek yok ama atan kenarların hepsine ben baştan sürfile yaptım ki sonradan uğraşmayayım diye. tavsiye ederim öle daha rahat oluyor.


Artık elimizde uzun bir parça var şimdi gelelim pili yapmaya
 pili yönünü istediğiniz tarafa verebilirsiniz fark etmez, ben önce katları belli olması için ütüleyerek gittim sonra da iğneledim.
 Hepsi iğnelendi
 sonra da üstüme tuttum şöyle bir. Böyle de çok sevimli görünüyor önce böyle bir model mi yapsam acaba dedim ama sonra da vazgeçtim çünkü insanı şişman gösteriyor  :S
Dikiş kısmına geldik aslında çok kısa kısa dikişler bunlar hepsinin başından 10 cm ölçtüm ztn iğnelediim kısımlara denk geliyordu ama eşit görünmeleri için hepsini 10 cm diktim, son kısımlara geldiğinizde bi belinize sarıp tekrar ayna karşısına geçin, ben aslında ilk ölçtüğümde bitiş kısmını nasıl yapacağıma karar vermemiştim, oraya bi çıt çıt mı koyardım fermuar mı dikerdim yoksa okul eteğim gibi(bizim etekler açıktı kruvaze mi deniyor acaba etekte de işte üst üste biniyor düğmeliydi ) hiç bi fikrim yoktu. deneyip bitiş kısmını iğneledim üzerimdeyken sonra da "ben şimdi iğnenin yerini bozmadan nasıl çıkaracağım" oldum üstten bluz gibi çıkardım a baktım hiç problem olmuyor çok rahat çıktı ben de sonunu hiçbir şeysiz yaptım (:
neyse oraya gelmeden daha tela var.


Bel kısmının ölçüsü 96 cm oldu (düşük bel sevince böle oluyor) ona göre de yapışkan tela kestim boyu 96 cm eni ise 9 cm hani üst dikişleri 10 cm şer şekilde dikmiştik ya 1 cm ini içe kıvıracağız resimde gördüğünüz gibi tela da kıvrılan kısmın içine girecek. ben nedense kemer gibi biraz tok dursun istediğim için tela yaptım siz isterseniz sadece kıvırın hatta daha geniş de kıvırabilirsiniz bile, ütüleyince zaten tırtıklı olan kısmı(kumaş tarafında olacak) yapışıyor üstünden de bir düz dikiş geçiyoruz kıvırdığımız kısma, neredeyse hazır.


Bel kısmı da dediğim gibi bu son işlemden sonra belimde ölçtüm  benim bedenime kumaşım tam geldi ben 36-38 beden arası bir şeyim ama belimin ölçüsünü verdim sizinki daha genişse eni 90 değil daha geniş olan bir kumaş seçerseniz isabet olur. kumaşı hiç bir daha kesip biçmeden ki kesecek bir yer de yoktu açık kalan yan dikişini de kumaşı tersine çevirip ucu ucuna incecik diktim. ütüledim.

Son kısma geldik e daha  bitmedi tabi öyle kolay değil etek ucu var onu da eteği üstünüze giyip işaret alıp iğneleyin ben düz boy yapmadım arkası uzun önü kısa olunca daha farklı oluyor onu da önden en kısa boyu dizimin tam üstünden karar verdim arkası içinse kumaş boyunu başta 60 cm kestiğim için arka maksimum oldu o kısmı kesmeden kıvırdım önünü aldık arkayı aldık yanlar kaldı onları da önden arkaya üçgen gelecek şekilde kademeli olarak ütüleyip iz yaptım beğenmediğim yerleri tekar düzeltip ütüledim fazlalıkları kestim 1 cm kadar içte kıvırdığım kısım kaldı onu da yine düz dikişle diktim.
ve romantik önü kısa arkası uzun eteğim hazır.






Bakın üstteki resimde pilileri ucuna kadar ütülemiştim daha güzel durur mu diye ama ben uç kısımları katsız olanları beğendim benimki gibi isterseniz beldeki o 10 cm dikişli kısımdan sonra bir 10-15 cm daha pili katı ütüleyin sonrasını düz ütüleyin.

6 yorum:

  1. hepsi birbirincen güzel canım gerçekten çok ama çok yeteneklisin harikalar yaratmışsın bayıldım resimlere çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol cnm beğenmene sevindim. seviyorum böyle şeylerle uğraşmayı, bloğu herhalde 1 senedir bişey yazamıyorum, eldeki internet yetersizliklerinden dolayı.
      aslında geçen yıldan beri baya bi kıyafet yaptım, eteğimi hala severek giyiyorum fakat yapışkanlı tela çok kağıt gibi yaptı kumaşı sevmedim o durumu bi de fermuar koymak gerek, bedenim değişsin onu da uygulayacağım inş.

      Sil
    2. ekle resimlerini canım diğerlerininde bakalım bizlerde ben siteni yeni keşfettim yine ara sıra postlar olsun böyle güzel canım sıkılmıyor interneti bi tek zaten siteler için açıyorum çayımı içip okuyorum yine olsun postlar böyle canım

      Sil
  2. çok şeker bir etek olmuş,
    sizi yeni keşfettim bende bekliyorum muhakkak :)
    sevgilerle..
    http://benimisimdikis.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende aslında sizi birkaç gün önce keşfettim kaban dikmiştiniz bende bu aralar onun araştırması içindeyim o zaman rastladım size bloglovinde hemen ekledim. kahverengi balıksırtı kabanlık bi kumaş aldım. kapşonlu olcak şekilde nasıl bi kaban diksem diye düşünüyorum.

      Sil
    2. yakın zamanda kaban dikmedim eskiden dikiştim bu ara elbise eteklerle uğraşıom canım,sanırım o eskiden diktiğimden bahsediosun,kapşonlu kalıp hiç hatırımda yok belkide gözümden kaçmıştır,daha spor olur yakışır size :)

      Sil